Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Missies vanuit het perspectief van een Genist

19 september @ 19:30 - 21:00

Op donderdag 19 september neemt LKol. Hans Bus ons tijdens zijn lezing mee naar 2 missies als genist naar Libanon en in 1992 als Liaison officier voor de UNHCR. Daarnaast heeft hij in 2023 een terugkeer reis gemaakt naar Libanon.

U kunt zich opgeven voor deze lezing door HIER te klikken.

 

Lees zijn verhaal hieronder:

Mijn naam is Hans Bus, Lkol b.d. der Genie. Op dit moment penningmeester Veteranen hart van Brabant

In 1978 was ik geplaatst in Bergen-Hohne, West Duitsland, als pelotonscommandant(pc) bij 41 Pantsergeniecompagnie. In september 1979 kreeg ik te horen dat ik naar Libanon zou gaan als pc van het Geniepeloton van Dutchbatt UNIFIL.

De belangrijkste taken waren, bouwen van wachtposten, prefabs, keukens en onderhoud-garages. Daarnaast het zorgdragen voor genoeg zand en zandzakken voor de posten, controle op werkzaamheden door aannemers, maken van toilet- en wasunits. Deze werken werden bij alle posten van Dutchbatt gedaan.
Na terugkeer op 20 juni 1980 werd ik weer geplaatst bij 41 Pantsergeniecompagnie. Medio 1981 gaf ik aan dat ik nog een keer naar Libanon wilde, maar nu naar het hoofdkwartier in Naqoura. Dit werd in eerste instantie afgewezen omdat de legerleiding vond dat er meer personeel deze ervaring zou moeten krijgen. Echter 3 weken later kreeg ik te horen dat ik eind november toch naar Libanon kon gaan. 25 november 1981 ging ik met een normale rotatievlucht mee en we werden rechtstreeks van Beiroet naar Naqoura gebracht.
Mijn functie was Staff Officer Engineer Operations. Ik had als opdracht, een project om alle posten van UNIFIL te beveiligen.
Ik keerde terug op 4 juni 1982.  We zijn nog 3 dagen in Beiroet gebleven tot anderhalf uur voor het eerste bombardement op Beiroet kort voor de Israëlische invasie van 6 juni 1982.

Als genist heb je een totaal andere ervaring dan de gemiddelde infanterist tijdens een missie.

De derde missie was een uitzending naar voormalig Joegoslavië vanuit het NATO hoofdkwartier NORTHAG. In okt/nov 1992 moesten 150 personen vanuit dit hoofdkwartier de kern vormen van BH Command in Bosnië. Mijn taak was Liaison officier bij UNHCR, de vluchteling organisatie van de UN.

Hier heb ik vooral meegewerkt aan het logistieke deel van de operatie om vluchtelingen aan voeding en goederen te helpen. Tevens verzamelde ik inlichtingen voor de Sectie 2 van BH command. Op deze wijze heb ik o.a. Srebrenica, Gorazde en Zepa op de kaart gekregen.

In 2023 heb ik met de stichting Veteranen voor Libanon een terug keer reis gemaakt naar Libanon.
Mijn lezing gaat over de ervaringen van mijn 3 missies en de terugkeerreis in 2023.

Gegevens

Datum:
19 september
Tijd:
19:30 - 21:00
Evenement Categorie:

Organisator

VOC Tilburg

Locatie

Veteranen Ontmoetingscentrum
Matterhornstraat 1
Tilburg, Nederland
+ Google Maps